piątek, 20 czerwca 2014

DOMOWE NAPOJE NA GORĄCE DNI

Pogoda nareszcie zaczyna się poprawiać i robi się ciepło. Ponoć podczas weekendu mają być nawet upały ;) A w upały baaardzo chce nam się pić. Słodzonych i kolorowych napojów nawet nie tykam! Zazwyczaj piję wodę - ostatnio tę z filtrującego dzbanka Dafi;) W takie gorące dni zazwyczaj mam jednak ochotę na coś bardziej "smakowego" i sama robię sobie zimne napoje z owocami. Zobaczcie fajne przepisy na naturalne, domowe napoje, które świetnie gaszą pragnienie i są po prostu pyszne! Moim zdaniem szczególnie ciekawa jest lemoniada brazylijska! Przetestujcie sami...




KOKTAJL ARBUZOWY
SKŁADNIKI
         ·                     3 szklanki przefiltrowanej wody
·                     ½ małego arbuza
·                       sok z 1 limonki
·                    8 listków mięty

PRZYGOTOWANIE: Wyciskamy sok z limonki przy użyciu wyciskarki Dafi. Arbuza kroimy  w drobną kostkę i miksujemy z sokiem z limonki i miętą, następnie zalewamy przefiltrowaną wodą i mieszamy. Przed podaniem schładzamy.

LEMONIADA BRAZYLIJSKA
       SKŁADNIKI:
·            2 szklanki przefltrowanej wody
·            2 limonki
·            ¾ szklanki zagęszczonego niesłodzonego mleka
·             ½ szklanki lodu z przefiltrowanej wody

PRZYGOTOWANIE: Limonki myjemy i obieramy. W blenderze miksujemy limonki, skondensowane mleko i przefiltrowaną wodę. Przecedzamy lemoniadę przez gęste sitko, dodajemy lód. Podajemy zaraz po przyrządzeniu .


KOMPOT ZE ŚLIWEK 
SKŁADNIKI:
·            2 i ¾ szklanki przefiltrowanej wody
·            8 śliwek
·            4 łyżki cukru*
·            ½ łyżeczki cynamonu
*Aby zmniejszyć kaloryczność napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.

PRZYGOTOWANIE: Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.  W małym garnku gotujemy przefiltrowaną wodę, aż do momentu wrzenia, a następnie dodajemy cukier i śliwki. Kompot gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kompot podajemy schłodzony.


MROŻONA HERBATA ARBUZOWO-BAZYLIOWA
 
SKŁADNIKI:
·  2,5 szklanki przefiltrowanej wody
·  2 torebki herbaty
·  1/8 małego arbuza
·  1 brzoskwinia
·  1 garść listków bazylii
·  4 łyżeczki cukru*
*Aby zmniejszyć kaloryczność napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.
PRZYGOTOWANIE: Zaparzamy herbatę razem z listkami bazylii, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Po ok. 10 minutach wyjmujemy bazylię. Myjemy i obieramy brzoskwinię. Kroimy brzoskwinię i arbuza w kostkę. Następnie do karafki wlewamy herbatę, dodajemy owoce i uzupełnniamyić zimną, filtrowaną wodą. Na koniec dokładnie mieszamy herbatę. Najlepiej smakuje schłodzona.
 



1 komentarz:

  1. Zimne koktajle ratują życie w te upały! Ja polecam : Kostki lodu, sok z pomarańczy, sok z cytryny i mango! Najlepszy na świecie :D

    Obserwacja za obserwacje? Dopiero zaczynam ^^"
    http://lawendoweciasteczko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń