Pogoda nareszcie zaczyna się poprawiać i robi się ciepło. Ponoć podczas weekendu mają być nawet upały ;) A w upały baaardzo chce nam się pić. Słodzonych i kolorowych napojów nawet nie tykam! Zazwyczaj piję wodę - ostatnio tę z filtrującego dzbanka Dafi;) W takie gorące dni zazwyczaj mam jednak ochotę na coś bardziej "smakowego" i sama robię sobie zimne napoje z owocami. Zobaczcie fajne przepisy na naturalne, domowe napoje, które świetnie gaszą pragnienie i są po prostu pyszne! Moim zdaniem szczególnie ciekawa jest lemoniada brazylijska! Przetestujcie sami...
KOKTAJL ARBUZOWY
SKŁADNIKI:
· 3 szklanki przefiltrowanej wody
· 3 szklanki przefiltrowanej wody
·
½ małego arbuza
· sok z 1 limonki
· sok z 1 limonki
·
8 listków mięty
PRZYGOTOWANIE:
Wyciskamy
sok z limonki przy użyciu wyciskarki Dafi. Arbuza kroimy w drobną kostkę i miksujemy z sokiem z limonki
i miętą, następnie zalewamy przefiltrowaną wodą i mieszamy. Przed podaniem
schładzamy.
LEMONIADA BRAZYLIJSKA
· 2
szklanki przefltrowanej wody
· 2
limonki
· ¾
szklanki zagęszczonego niesłodzonego mleka
· ½
szklanki lodu z przefiltrowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Limonki
myjemy i obieramy. W blenderze miksujemy limonki, skondensowane mleko i przefiltrowaną
wodę. Przecedzamy lemoniadę przez gęste sitko, dodajemy lód. Podajemy zaraz po
przyrządzeniu .
KOMPOT ZE ŚLIWEK
·
2 i ¾ szklanki przefiltrowanej wody
·
8 śliwek
·
4 łyżki cukru*
·
½ łyżeczki cynamonu
*Aby
zmniejszyć kaloryczność napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki
dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. W małym garnku gotujemy przefiltrowaną wodę,
aż do momentu wrzenia, a następnie dodajemy cukier i śliwki. Kompot gotujemy na
wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i
pozostawiamy do ostygnięcia. Kompot podajemy schłodzony.
MROŻONA HERBATA ARBUZOWO-BAZYLIOWA
· 2,5
szklanki przefiltrowanej wody
· 2
torebki herbaty
· 1/8
małego arbuza
· 1
brzoskwinia
· 1
garść listków bazylii
· 4
łyżeczki cukru*
*Aby zmniejszyć kaloryczność
napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.
PRZYGOTOWANIE:
Zaparzamy
herbatę razem z listkami bazylii, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
Po ok. 10 minutach wyjmujemy bazylię. Myjemy i obieramy brzoskwinię. Kroimy brzoskwinię
i arbuza w kostkę. Następnie do karafki wlewamy herbatę, dodajemy owoce i
uzupełnniamyić zimną, filtrowaną wodą. Na koniec dokładnie mieszamy herbatę. Najlepiej
smakuje schłodzona.




Zimne koktajle ratują życie w te upały! Ja polecam : Kostki lodu, sok z pomarańczy, sok z cytryny i mango! Najlepszy na świecie :D
OdpowiedzUsuńObserwacja za obserwacje? Dopiero zaczynam ^^"
http://lawendoweciasteczko.blogspot.com/